f1 start up

Siran
moderator
Posts: 7
Joined: Sat Feb 28, 2015 9:56 pm

f1 start up

Postby Siran » Sun Sep 17, 2017 10:21 am

Hi all, started up my f1 after being stood for about 8 months, started fine ran clear then after about 2 mins started to smoke from both exhaust's, thought must be oil in exhaust's so went for about a 5 min run but it didn't clear, left it a couple of days before I decided to have a look, started it again ran clear for a couple of mins then smoke again from both exausts,almost as if its sucking oil into engine as its running, any ideas please

wust588
moderator
Posts: 78
Joined: Wed Aug 06, 2008 4:56 pm

Re: f1 start up

Postby wust588 » Sun Sep 17, 2017 10:55 pm

Hello Siran,
How much oil is it burning? Enough to fill the road behind, or just a little bit?
I think a much longer ride is needed, but you could check to see if the oil pump cable has become dislodged from its
ferrule.
The bike will smoke though after a long lay up. Some Italian tuning might be in order.
ATB.

johnbirchjar
moderator
Posts: 918
Joined: Sat Mar 07, 2009 11:20 pm

Re: f1 start up

Postby johnbirchjar » Tue Sep 19, 2017 3:41 pm

Sounds like the pump is working "overtime" evil,like the previous suggestion,check the cable hasn't jumped out of it's ferrel.
I rode from Essex to a NOC rally in southern Ireland some years back with the oil cable sitting on top of it's Ferrel red face,Emptied the oil tank exclaim,It was only because someone asked where the oil filler cap was on Classics that I checked the oil.(had a hell of a job finding 30 or 40 mono oil in Ireland)J.B.

Siran
moderator
Posts: 7
Joined: Sat Feb 28, 2015 9:56 pm

Re: f1 start up

Postby Siran » Thu Sep 21, 2017 7:14 pm

hi
on start up it runs clear but after about 2 mins it smokes you out you carnt see across my garage,stop it again for a day or so it runs clear again for a couple of mins,it was ok when I layed it up,

Siran
moderator
Posts: 7
Joined: Sat Feb 28, 2015 9:56 pm

Re: f1 start up

Postby Siran » Thu Sep 21, 2017 7:17 pm

so sorry yes fills the road behind you

johnbirchjar
moderator
Posts: 918
Joined: Sat Mar 07, 2009 11:20 pm

Re: f1 start up

Postby johnbirchjar » Thu Sep 21, 2017 11:50 pm

Definitely sounds like the oil pump,have you checked the setting?other than that I have no idea,J.B.

Siran
moderator
Posts: 7
Joined: Sat Feb 28, 2015 9:56 pm

Re: f1 start up

Postby Siran » Sun Oct 01, 2017 1:56 pm

i don't know the oil pump settings but they carnt have moved while bike was stood ?

fogrider
moderator
Posts: 70
Joined: Wed Jun 23, 2010 8:42 am

Re: f1 start up

Postby fogrider » Sun Oct 01, 2017 5:05 pm

Must be worth taking the cover off the oil pump, then ,twisting the throttle on and off, see what happens at the pump. The pump lever should respond to what the throttle cable does.
It's just a cover, nothing will leak or fall out !
Regards, Terry.

mike_500
moderator
Posts: 18
Joined: Wed Sep 28, 2016 11:37 pm

Re: f1 start up

Postby mike_500 » Mon Oct 02, 2017 10:54 pm

a cable can get stiff through standing and when you open the throttle the cable can stick keeping oil pump wide open then slowly close when its parked back up


Return to “general discussion (eveything else)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests